De Gelderse Vallei

Landelijk genieten tussen Heuvelrug en Veluwe

Tussen het Veluwe Massief en de Utrechtse Heuvelrug strekt zich een gebied uit dat bekend staat als “de Gelderse Vallei”. Uitgestrekte landbouwgebieden, afgewisseld door landgoederen, intieme buurtschappen, beken en heidevelden kenmerken dit bijzondere boerenland. Het gebied strekt zich uit van Wageningen tot Harderwijk en wordt omarmd door de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug met toeristische dorpen als Otterlo, Putten, Voorthuizen en Amerongen. Daarnaast zijn er ook de grotere plaatsen als Ede, Veenendaal, Barneveld en Amersfoort. En voor wie houdt van rust, ruimte en lokale gezelligheid zijn de vele dorpjes en buurtschappen het meest aantrekkelijk.

Vanaf de voorlaatste IJstijd is de vallei al in beweging. Grote gletsjertongen die aan weerszijden heuvelruggen hebben opgestuwd: de Veluwe in het oosten en de Utrechtse heuvelrug in het westen. Langzaam is deze vallei ertussen gevuld met materiaal dat door de beken werd meegevoerd, fijn stuifzand en veenmos.

Met de komst van bewoners is de Vallei verder gevormd. Boerderijen met akkers, wei- en hooilanden ontstonden. In Veenendaal werd de eerste veenkolonie van Nederland gesticht. Er werd inlandse tabak geteeld op de zwavelhoudende gronden aan de voet van de heuvelrug. De karakteristieke tabakschuren rond Amerongen zijn hiervan nog het tastbare bewijs. Maar ook met wol heeft de Vallei naam gemaakt. Denk hierbij maar aan de scheepjeswolfabrieken. Er kwamen ruilverkavelaars en beekverbeteraars. Niet grondgebonden sectoren als de pluimvee- en varkenshouderij werden de grote groeiers.

De Gelderse Vallei verandert en vernieuwt nog steeds. Zij houdt daarbij oog voor de waardevolle elementen die het gebied en haar bewoners hebben gemaakt tot wat het nu is. In dit prachtige gebied openen steeds meer agrarische ondernemers en bedrijven met een landelijke uitstraling hun deuren voor gasten.

Plaats Gelderse Vallei

Wilt u meer weten over de mogelijkheden in dit gebied?

Maak uw keuze uit onze locaties. Alle ondernemingen die aan uw keuze voldoen worden vervolgens gepresenteerd. Klik hierna op een van de ondernemingen voor meer informatie. Vervolgens kunt u zelf contact opnemen met de gastheer of gastvrouw van het bedrijf van uw keuze.